De Portugese brilslang
Algemene informatie
De Portugese brilslang, ook wel bekend als de Malpolon monspessulanus, is een slangensoort die behoort tot de familie van de Colubridae. Deze niet-giftige slang komt voor in verschillende delen van Europa, waaronder Portugal, Spanje, Frankrijk en Italiƫ.
Kenmerken
De Portugese brilslang kan een lengte bereiken van ongeveer 1,5 meter. Deze slang heeft een slank lichaam en een kenmerkende kop met grote ogen, die lijken op een bril. Vandaar ook de naam 'brilslang'. De kleur van de Portugese brilslang varieert, maar meestal heeft hij een groenbruine kleur met donkere vlekken op zijn rug.
Leefgebied en levenswijze
De Portugese brilslang leeft voornamelijk in droge en warme gebieden, zoals graslanden, struikgewassen en rotsachtige terreinen. Deze slang is een goede klimmer en kan zich ook in bomen begeven. De Portugese brilslang is een dagactieve slang en jaagt voornamelijk op kleine zoogdieren, vogels en hagedissen.
Voortplanting
De voortplanting van de Portugese brilslang vindt plaats in de lente. Het vrouwtje legt eieren, meestal tussen de 10 en 20 stuks, die ze begraaft in de grond. Na een broedperiode van ongeveer twee maanden komen de jongen uit de eieren.
Beschermingsstatus
De Portugese brilslang wordt beschouwd als een niet-bedreigde soort en staat niet op de rode lijst van bedreigde diersoorten. De populatie van deze slang is stabiel, maar kan lokaal wel afnemen door habitatverlies en menselijke activiteiten.