Sadduceeën

Achtergrond

De Sadduceeën waren een religieuze en politieke groepering in het oude Israël tijdens de periode van de Tweede Tempel. Ze waren voornamelijk afkomstig uit de hogere priesterlijke klasse en hadden invloed binnen de Joodse Raad, het Sanhedrin.

Geloof en opvattingen

De Sadduceeën stonden bekend om hun conservatieve opvattingen en hielden zich strikt aan de geschreven wetten van de Thora. Ze verwierpen echter de mondelinge tradities en interpretaties van de wet die door de Farizeeën werden gevolgd.

De Sadduceeën geloofden niet in de opstanding van de doden, een geloof dat wel werd gedeeld door de Farizeeën en andere Joodse groeperingen. Ze ontkenden ook het bestaan van engelen en geesten. Hun geloof was gebaseerd op de letterlijke interpretatie van de Thora en richtte zich voornamelijk op de rituele aspecten van het Joodse leven.

Politieke invloed

De Sadduceeën hadden aanzienlijke politieke invloed binnen de Joodse samenleving. Ze werkten samen met de Romeinse overheersers en hadden een pragmatische benadering van politieke kwesties. Ze waren verantwoordelijk voor het beheer van de tempel en de religieuze diensten, en hadden daardoor controle over de financiën en de economie van Jeruzalem.

Conflict met Jezus

De Sadduceeën waren vaak in conflict met Jezus van Nazareth, vooral vanwege hun verschillende geloofsopvattingen. Ze waren betrokken bij de arrestatie en veroordeling van Jezus, en speelden een rol bij zijn kruisiging.

Verdwijning

Na de verwoesting van de Tweede Tempel in het jaar 70 na Christus verdwenen de Sadduceeën als politieke en religieuze groepering. Ze werden niet meer genoemd in de latere Joodse geschriften en hun ideeën en overtuigingen werden niet langer gevolgd.

Geen synoniemen gevonden
Andere omschrijving voor "Sadduceeën"
Leer meer over SynoniemenWoordenboek.nl,
inclusief belangrijke disclaimers.