De aar van een eenslachtige bloem
Wat is een aar?
Een aar is een bloeiwijze die voorkomt bij eenslachtige bloemen. Het is een compacte, rechtopstaande tros van bloemen die dicht bij elkaar zitten. De bloemen in een aar zijn meestal klein en hebben geen bloemblaadjes. In plaats daarvan bestaan ze uit een bloembodem met daarop de voortplantingsorganen, zoals de meeldraden en de stamper.
Eenslachtige bloemen
Eenslachtige bloemen zijn bloemen die ofwel mannelijke voortplantingsorganen (meeldraden) bevatten, ofwel vrouwelijke voortplantingsorganen (stamper), maar niet beide. Dit in tegenstelling tot tweeslachtige bloemen, die zowel mannelijke als vrouwelijke voortplantingsorganen hebben.
De functie van een aar
De aar heeft als functie om de bloemen dicht bij elkaar te houden, waardoor de bestuiving efficiënt kan plaatsvinden. Bij eenslachtige bloemen is bestuiving namelijk afhankelijk van het stuifmeel dat wordt overgebracht van de mannelijke naar de vrouwelijke bloemen. Door de compacte structuur van de aar kunnen insecten, zoals bijen en vlinders, gemakkelijk van bloem naar bloem vliegen en zo het stuifmeel verspreiden.
Daarnaast kan de aar ook dienen als bescherming voor de voortplantingsorganen. Doordat de bloemen dicht bij elkaar zitten, worden ze beschermd tegen invloeden van buitenaf, zoals wind en regen.
Voorbeelden van planten met een aar
Er zijn verschillende planten die eenslachtige bloemen met een aarvormige bloeiwijze hebben. Enkele voorbeelden hiervan zijn de grassen, zoals tarwe en maïs, en de cypergrassen. Ook sommige bomen en struiken, zoals de hazelaar en de els, hebben bloemen die in aarvormige trossen groeien.