Alles wat je moet weten over adenoïden

Wat zijn adenoïden?

Adenoïden, ook wel bekend als neusamandelen, zijn kleine klieren die zich bevinden in de achterkant van de neus, net boven de keel. Ze maken deel uit van het lymfestelsel en spelen een rol bij het bestrijden van infecties. Adenoïden zijn vooral actief bij kinderen en beginnen meestal te groeien rond de leeftijd van 1 jaar. Ze bereiken hun maximale grootte rond de leeftijd van 5-7 jaar en beginnen dan van nature te krimpen naarmate het kind ouder wordt.

Wat zijn de symptomen van vergrote adenoïden?

Wanneer adenoïden abnormaal groot worden, kunnen ze verschillende symptomen veroorzaken. Enkele veelvoorkomende symptomen zijn:

  • Moeite met ademhalen door de neus
  • Veelvuldig snurken
  • Verstopte neus
  • Frequente oorinfecties
  • Spraakproblemen, zoals een nasale stem
  • Herhaalde keelontstekingen

Hoe worden vergrote adenoïden behandeld?

De behandeling van vergrote adenoïden hangt af van de ernst van de symptomen en de impact ervan op het dagelijks leven van het kind. In sommige gevallen kunnen adenoïden vanzelf krimpen naarmate het kind ouder wordt en is er geen specifieke behandeling nodig. Als de symptomen echter aanhouden of ernstig zijn, kan een arts een behandeling aanbevelen. Dit kan variëren van medicatie om de symptomen te verlichten tot een operatie om de adenoïden te verwijderen.

Wanneer moet je een arts raadplegen?

Als je vermoedt dat je kind vergrote adenoïden heeft, is het raadzaam om een arts te raadplegen. Een arts kan de symptomen beoordelen, een diagnose stellen en de meest geschikte behandeling aanbevelen. Het is belangrijk om medisch advies in te winnen, zodat eventuele onderliggende problemen kunnen worden geïdentificeerd en behandeld.

1 woorden gevonden
11
letters
Leer meer over SynoniemenWoordenboek.nl,
inclusief belangrijke disclaimers.