De afstand van de nulmeridiaan naar het oosten

Wat is de nulmeridiaan?

De nulmeridiaan is een denkbeeldige lijn die de aarde verdeelt in een oostelijk en westelijk halfrond. Deze meridiaan, ook wel bekend als de Greenwich-meridiaan, loopt van de Noordpool naar de Zuidpool en passeert de Royal Observatory in Greenwich, Londen.

Afstand van de nulmeridiaan naar het oosten

De afstand van de nulmeridiaan naar het oosten wordt gemeten in graden oosterlengte. Oosterlengte is de positieve richting ten opzichte van de nulmeridiaan. Het geeft aan hoe ver een bepaalde locatie zich ten oosten van de nulmeridiaan bevindt.

De nulmeridiaan zelf heeft een oosterlengte van 0 graden. Naarmate men verder naar het oosten reist, neemt de oosterlengte toe. Bijvoorbeeld, een locatie met een oosterlengte van 45 graden bevindt zich halverwege tussen de nulmeridiaan en de 180e meridiaan, die de internationale datumgrens markeert.

Het meten van de afstand van de nulmeridiaan naar het oosten is belangrijk bij het bepalen van tijdzones en het navigeren op zee. Elke 15 graden oosterlengte komt overeen met een tijdsverschil van één uur. Dit komt doordat de aarde in 24 tijdzones is verdeeld, waarbij elke tijdzone ongeveer 15 graden breed is.

Om de afstand van de nulmeridiaan naar het oosten te bepalen, kan men gebruik maken van navigatie-instrumenten zoals een sextant of GPS. Deze instrumenten geven de oosterlengte aan in graden, minuten en seconden, waardoor nauwkeurige positionering mogelijk is.

1 woorden gevonden
4
letters
Leer meer over SynoniemenWoordenboek.nl,
inclusief belangrijke disclaimers.