Intrusief gesteente: Batholiet

Wat is een batholiet?

Een batholiet is een type intrusief gesteente dat diep onder het aardoppervlak wordt gevormd. Het is een grote massa magma die langzaam afkoelt en stolt in de aardkorst. Batholieten worden gekenmerkt door hun enorme omvang en kunnen honderden kilometers in diameter zijn.

Hoe ontstaat een batholiet?

Een batholiet ontstaat wanneer magma vanuit de diepere delen van de aardkorst omhoog beweegt en zich ophoopt in een magmakamer. Na verloop van tijd koelt het magma af en stolt het, waardoor een batholiet ontstaat. Dit proces kan miljoenen jaren duren.

Kenmerken van een batholiet

Batholieten bestaan voornamelijk uit stollingsgesteenten zoals graniet. Ze hebben een grofkorrelige structuur en bevatten mineralen zoals kwarts, veldspaat en mica. Door de langzame afkoeling van het magma hebben batholieten een kristallijne structuur.

Geologische betekenis van batholieten

Batholieten spelen een belangrijke rol in de geologie, omdat ze vaak gepaard gaan met de vorming van gebergten. Door de opwaartse beweging van het magma kunnen batholieten aardlagen omhoog duwen en plooien veroorzaken. Hierdoor ontstaan gebergten en bergketens.

Voorbeelden van batholieten

Enkele bekende voorbeelden van batholieten zijn de Sierra Nevada in Californië, de Black Hills in South Dakota en de Coast Mountains in British Columbia. Deze batholieten hebben een grote invloed gehad op de vorming van de omringende landschappen.

Geen synoniemen gevonden
Andere omschrijving voor "batholiet"
Leer meer over SynoniemenWoordenboek.nl,
inclusief belangrijke disclaimers.