Deelteken en dubbeltje: een beknopte uitleg

Deelteken

Het deelteken, ook wel bekend als het trema, is een diakritisch teken dat boven een klinker wordt geplaatst. Het deelteken wordt gebruikt om aan te geven dat de klinker een aparte klank heeft en niet samen met de voorafgaande klinker als een tweeklank wordt uitgesproken.

Het deelteken wordt voornamelijk gebruikt in woorden die afkomstig zijn uit andere talen, zoals het Frans en het Duits. Het zorgt ervoor dat de uitspraak van deze woorden correct wordt weergegeven in het Nederlands.

Een bekend voorbeeld van het deelteken is te vinden in het woord 'coördinatie'. Het deelteken boven de 'o' geeft aan dat deze klinker apart wordt uitgesproken en niet samen met de 'o' ervoor als een tweeklank.

Dubbeltje

Het dubbeltje is een oude Nederlandse munteenheid die vroeger werd gebruikt. Het dubbeltje had een waarde van 10 cent, oftewel een tiende van een gulden.

Het dubbeltje werd voor het eerst geïntroduceerd in 1818 en bleef tot 2002 in omloop. In dat jaar werd de gulden vervangen door de euro en verdween het dubbeltje als fysieke munteenheid.

Hoewel het dubbeltje niet meer als munteenheid wordt gebruikt, wordt de term nog steeds gebruikt in spreekwoorden en uitdrukkingen. Zo wordt er bijvoorbeeld gesproken van 'een dubbeltje op zijn kant', wat betekent dat iets onzeker is en beide kanten op kan vallen.

Al met al hebben zowel het deelteken als het dubbeltje een interessante geschiedenis en spelen ze een rol in de Nederlandse taal en cultuur.

2 woorden gevonden
9
Leer meer over SynoniemenWoordenboek.nl,
inclusief belangrijke disclaimers.