Binnenplaneten: Een overzicht van de vier planeten dicht bij de zon
Wat zijn binnenplaneten?
Binnenplaneten zijn de vier planeten in ons zonnestelsel die zich het dichtst bij de zon bevinden. Ze worden ook wel de 'terrestrische' planeten genoemd, omdat ze een vast oppervlak hebben, in tegenstelling tot de gasreuzen in ons zonnestelsel.
Mercurius: De dichtstbijzijnde binnenplaneet
Mercurius is de binnenplaneet die het dichtst bij de zon staat. Het is de kleinste planeet in ons zonnestelsel en heeft geen manen. Mercurius heeft een dunne atmosfeer en extreme temperatuurverschillen tussen dag en nacht.
Venus: De heldere planeet
Venus is de tweede binnenplaneet vanaf de zon en is de helderste planeet aan de nachtelijke hemel. Het heeft een dikke atmosfeer van koolstofdioxide en een oppervlaktetemperatuur die hoog genoeg is om lood te smelten. Venus heeft geen manen.
Aarde: Onze thuisplaneet
De aarde is de derde binnenplaneet vanaf de zon en is de enige planeet in ons zonnestelsel waarvan we weten dat er leven is. Het heeft een atmosfeer die zuurstof bevat en een uniek ecosysteem dat een grote verscheidenheid aan planten en dieren ondersteunt.
Mars: De rode planeet
Mars is de vierde binnenplaneet vanaf de zon en staat bekend als de 'rode planeet' vanwege zijn roestkleurige oppervlak. Het heeft poolkappen van bevroren water en een dunne atmosfeer van koolstofdioxide. Wetenschappers hebben aanwijzingen gevonden dat er in het verleden mogelijk water op Mars heeft gestroomd.
De binnenplaneten - Mercurius, Venus, de aarde en Mars - zijn fascinerende hemellichamen die ons veel kunnen leren over de vorming en evolutie van planeten. Door hun nabijheid tot de zon hebben ze unieke eigenschappen en kenmerken die ze onderscheiden van de buitenplaneten in ons zonnestelsel.