Wat is een comitaat?

Definitie

Een comitaat is een bestuurlijke eenheid die voornamelijk voorkomt in bepaalde landen in Midden- en Oost-Europa. Het is een regionale administratieve divisie die vergelijkbaar is met een provincie of een regio. Comitaten hebben meestal hun eigen bestuur en worden geleid door een comitaatsraad of -bestuur.

Geschiedenis

De term "comitaat" is afgeleid van het Latijnse woord "comitatus", wat "gevolg" betekent. In de middeleeuwen werd het woord gebruikt om het gevolg van een vorst of edelman aan te duiden. Later evolueerde de betekenis naar een administratieve eenheid binnen een land.

Kenmerken

Een comitaat heeft meestal zijn eigen hoofdstad en is onderverdeeld in gemeenten of districten. Het heeft ook een eigen bestuur dat verantwoordelijk is voor lokale aangelegenheden, zoals infrastructuur, onderwijs, gezondheidszorg en economische ontwikkeling. Comitaten hebben vaak ook hun eigen vlag en wapen.

Voorbeelden

Enkele landen waar comitaten voorkomen zijn Hongarije, Roemeniƫ en Slowakije. In Hongarije zijn er momenteel 19 comitaten, elk met hun eigen bestuur en hoofdstad. In Roemeniƫ zijn er 41 comitaten, ook wel "judete" genoemd, en in Slowakije zijn er 8 comitaten, bekend als "kraj".

Conclusie

Een comitaat is een bestuurlijke eenheid die vergelijkbaar is met een provincie of regio. Het heeft een eigen bestuur en is verantwoordelijk voor lokale aangelegenheden. Comitaten komen voornamelijk voor in Midden- en Oost-Europa, zoals Hongarije, Roemeniƫ en Slowakije.

1 woorden gevonden
6
letters
Leer meer over SynoniemenWoordenboek.nl,
inclusief belangrijke disclaimers.