Deelwoord en Participium

Deelwoord

Een deelwoord is een vorm van een werkwoord die wordt gebruikt om een bijvoeglijk naamwoord te vormen. Het deelwoord kan zowel actief als passief zijn. Het actieve deelwoord geeft aan dat de handeling wordt verricht, terwijl het passieve deelwoord aangeeft dat de handeling wordt ondergaan.

Het deelwoord kan worden gebruikt om een eigenschap of kenmerk van een zelfstandig naamwoord te beschrijven. Het kan ook worden gebruikt om een tijdsbepaling aan te geven, zoals 'de lopende man' of 'het gesloten boek'.

Participium

Een participium is een vorm van een werkwoord die wordt gebruikt om een bijzin te vormen. Het participium kan zowel in de tegenwoordige tijd als in de verleden tijd voorkomen.

Het tegenwoordige participium wordt gevormd door het toevoegen van '-end' aan de stam van het werkwoord, bijvoorbeeld 'rennend' of 'lezend'. Het verleden participium wordt gevormd door het toevoegen van '-d' of '-t' aan de stam van het werkwoord, bijvoorbeeld 'gerend' of 'gelezen'.

Het participium kan worden gebruikt om een bijzin te vormen die deel uitmaakt van een samengestelde zin. Het kan ook worden gebruikt om een handeling of gebeurtenis uit het verleden aan te geven, zoals 'het geschreven boek' of 'de gesproken woorden'.

2 woorden gevonden
9
letters
11
letters
Leer meer over SynoniemenWoordenboek.nl,
inclusief belangrijke disclaimers.