Dertien dagen na Kerstmis
De periode na Kerstmis
Direct na Kerstmis begint de periode van de dertien dagen. Deze periode staat ook wel bekend als de 'twaalfde nacht' of de 'twaalf dagen van Kerstmis'. Het begint op 25 december, de dag van Kerstmis, en eindigt op 6 januari, de dag van Driekoningen.
Tradities en vieringen
Gedurende deze dertien dagen zijn er verschillende tradities en vieringen die plaatsvinden. In sommige culturen worden er speciale maaltijden bereid, cadeaus uitgewisseld of bijzondere rituelen uitgevoerd.
Een bekende traditie is het zingen van kerstliederen. In sommige landen gaan groepen mensen van deur tot deur om kerstliederen te zingen en zo geld of eten op te halen voor goede doelen.
Daarnaast is het in sommige culturen gebruikelijk om op 6 januari, de dag van Driekoningen, een speciale taart te eten. In deze taart zit een boon verstopt en degene die de boon vindt, wordt gekroond tot 'koning' of 'koningin' van de dag.
Symboliek en betekenis
De dertien dagen na Kerstmis hebben ook een symbolische betekenis. Ze vertegenwoordigen de tijd die de wijzen uit het oosten nodig hadden om de pasgeboren Jezus te vinden. Op 6 januari, de dag van Driekoningen, herdenken we de komst van de wijzen en hun geschenken aan het kind.
Deze periode wordt ook gezien als een tijd van overgang, waarin we afscheid nemen van het oude jaar en ons voorbereiden op het nieuwe jaar dat voor ons ligt.
Conclusie
De dertien dagen na Kerstmis vormen een bijzondere periode vol tradities, vieringen en symboliek. Het is een tijd waarin we stilstaan bij de geboorte van Jezus en de komst van de wijzen. Daarnaast is het een moment van overgang en voorbereiding op het nieuwe jaar.