Diarree: een veelvoorkomende darmstoornis met dunne ontlasting
Wat is diarree?
Diarree is een veelvoorkomende darmaandoening waarbij de ontlasting dun en waterig is. Het wordt ook wel aangeduid als afgang, buikgriep, buikloop, kakkerij, loop, loslijvigheid of sproeipoep.
Oorzaken van diarree
Diarree kan verschillende oorzaken hebben, zoals een infectie met een virus, bacterie of parasiet. Ook voedselvergiftiging, het gebruik van bepaalde medicijnen, stress, voedselintolerantie of een darmaandoening kunnen diarree veroorzaken.
Symptomen van diarree
De belangrijkste symptomen van diarree zijn dunne ontlasting, frequente stoelgang en een veranderde consistentie van de ontlasting. Daarnaast kunnen buikkrampen, misselijkheid, braken, koorts en uitdroging voorkomen.
Behandeling van diarree
In de meeste gevallen gaat diarree vanzelf over binnen enkele dagen. Het is belangrijk om voldoende vocht en elektrolyten aan te vullen om uitdroging te voorkomen. Daarnaast kan het vermijden van bepaalde voedingsmiddelen en het gebruik van medicatie zoals loperamide verlichting bieden.
Wanneer naar de huisarts?
Neem contact op met een huisarts als de diarree langer dan een paar dagen aanhoudt, als er bloed of slijm in de ontlasting zit, als er sprake is van ernstige buikpijn, koorts of uitdrogingsverschijnselen.
Preventie van diarree
Om diarree te voorkomen, is het belangrijk om goede hygiƫne toe te passen, zoals regelmatig handen wassen, voedsel goed te bereiden en te bewaren, en veilig drinkwater te gebruiken. Daarnaast kan het vermijden van voedsel dat bedorven is of waarvan de houdbaarheidsdatum is verstreken, het risico op diarree verminderen.