De vorming en eigenschappen van intrusieve gesteenten
Wat zijn intrusieve gesteenten?
Intrusieve gesteenten zijn een type gesteenten dat ontstaat door het stollen van magma onder het aardoppervlak. Dit in tegenstelling tot extrusieve gesteenten, die ontstaan door het stollen van lava aan het oppervlak. Intrusieve gesteenten hebben een unieke samenstelling en structuur die hen onderscheidt van andere gesteenten.
Vorming van intrusieve gesteenten
Intrusieve gesteenten worden gevormd wanneer magma, dat bestaat uit gesmolten gesteente en gas, langzaam afkoelt en stolt onder het aardoppervlak. De afkoelingssnelheid van het magma bepaalt de grootte van de kristallen in het gesteente. Hoe langzamer het magma afkoelt, hoe groter de kristallen zullen zijn. Dit komt doordat er meer tijd is voor de kristallen om te groeien voordat het gesteente volledig stolt.
Eigenschappen van intrusieve gesteenten
Intrusieve gesteenten hebben over het algemeen een grofkorrelige structuur vanwege de langzame afkoeling van het magma. Dit betekent dat de kristallen in het gesteente goed zichtbaar zijn. Daarnaast hebben intrusieve gesteenten vaak een hoge dichtheid en zijn ze meestal harder dan extrusieve gesteenten.
Voorbeelden van intrusieve gesteenten zijn graniet, dioriet en gabbro. Graniet is een veelvoorkomend intrusief gesteente dat bestaat uit kwarts, veldspaat en mica. Dioriet is vergelijkbaar met graniet, maar bevat minder kwarts. Gabbro is een donkergekleurd gesteente dat voornamelijk bestaat uit calciumrijk plagioklaasveldspaat en pyroxeenmineralen.
Intrusieve gesteenten spelen een belangrijke rol in de geologie, omdat ze inzicht kunnen geven in de processen die zich diep onder het aardoppervlak afspelen. Door het bestuderen van intrusieve gesteenten kunnen geologen meer te weten komen over de vorming en evolutie van de aardkorst.