Endosmose: het natuurkundige fenomeen van doorzweten van scheidingswanden

Wat is endosmose?

Endosmose is een natuurkundig verschijnsel waarbij vloeistof door een semipermeabel membraan beweegt. Dit membraan laat alleen bepaalde moleculen of ionen door, terwijl andere worden tegengehouden. Het proces van endosmose vindt plaats wanneer er een verschil in concentratie van opgeloste stoffen is aan beide zijden van het membraan.

Hoe werkt endosmose?

Endosmose wordt veroorzaakt door osmotische druk, die ontstaat door het verschil in concentratie van opgeloste stoffen. Wanneer er aan één zijde van het membraan een hogere concentratie aanwezig is dan aan de andere zijde, zal de vloeistof aan de zijde met de lagere concentratie door het membraan bewegen naar de zijde met de hogere concentratie. Dit proces wordt ook wel osmotische stroming genoemd.

Endosmose en doorzweting

Endosmose is ook relevant in de context van doorzweten van scheidingswanden. Doorzweting verwijst naar het verschijnsel waarbij vocht door een muur of wand heen dringt. In dit geval kan endosmose optreden wanneer er een verschil in concentratie van opgeloste stoffen is tussen de binnen- en buitenzijde van de wand. Het vocht zal dan door het membraan van de wand bewegen van de zijde met de lagere concentratie naar de zijde met de hogere concentratie.

Endosmose is een belangrijk fenomeen in de natuurkunde en heeft verschillende toepassingen en implicaties. Het begrijpen van endosmose helpt bij het verklaren van processen zoals doorzweting en kan bijdragen aan de ontwikkeling van materialen en technologieën die hiermee rekening houden.

1 woorden gevonden
11
letters
Andere omschrijving voor "endosmose"
Leer meer over SynoniemenWoordenboek.nl,
inclusief belangrijke disclaimers.