Deductie: Het een uit het ander afleiden

Wat is deductie?

Deductie is een logische redeneerwijze waarbij je een conclusie trekt op basis van algemene regels of principes. Hierbij leid je het specifieke af uit het algemene. Deductie wordt veel gebruikt in de wetenschap, wiskunde en filosofie.

Hoe werkt deductie?

Bij deductie begin je met een algemene stelling, ook wel een premisse genoemd. Vervolgens pas je logische redeneringen toe om tot een specifieke conclusie te komen. Dit gebeurt op basis van geldige argumenten en regels van de logica.

Voorbeeld van deductie

Een voorbeeld van deductie is:

Premisse 1: Alle mensen zijn sterfelijk.

Premisse 2: Socrates is een mens.

Conclusie: Socrates is sterfelijk.

Deductie versus inductie

Deductie moet niet verward worden met inductie. Bij inductie trek je conclusies op basis van waarnemingen en ervaringen, terwijl deductie gebaseerd is op logische redeneringen en algemene principes.

Belang van deductie

Deductie is een belangrijk instrument in de wetenschap en filosofie. Het stelt ons in staat om logisch te redeneren en conclusies te trekken op basis van algemene principes. Door deductie toe te passen, kunnen we nieuwe kennis vergaren en bestaande kennis verder uitbreiden.

Conclusie

Deductie is een logische redeneerwijze waarbij je een specifieke conclusie trekt op basis van algemene regels of principes. Het is een belangrijk instrument in de wetenschap en filosofie, waarmee nieuwe kennis kan worden vergaard en bestaande kennis kan worden uitgebreid.

1 woorden gevonden
8
letters
Leer meer over SynoniemenWoordenboek.nl,
inclusief belangrijke disclaimers.