Dwangarbeid in Siberië: Katorga

Wat is katorga?

Katorga was een vorm van dwangarbeid die werd toegepast in Siberië tijdens het Russische Rijk. Het was een strafsysteem waarbij veroordeelden gedwongen werden om te werken in de Siberische mijnen.

Hoe werkte katorga?

De veroordeelden werden naar afgelegen strafkampen gestuurd, ver weg van de bewoonde wereld. Hier werden ze gedwongen om onder zware omstandigheden te werken in de mijnen. De arbeiders werden vaak blootgesteld aan extreme kou, honger en ziektes.

Doel van katorga

Het doel van katorga was om de veroordeelden te straffen en tegelijkertijd te profiteren van hun arbeid. De Siberische mijnen waren rijk aan grondstoffen zoals goud, zilver en steenkool, en de dwangarbeiders werden ingezet om deze grondstoffen te delven.

Levensomstandigheden in de kampen

De levensomstandigheden in de kampen waren zeer zwaar. De dwangarbeiders leefden in barakken, vaak in overbevolkte en onhygiënische omstandigheden. Ze kregen weinig voedsel en medische zorg, waardoor velen stierven aan ondervoeding en ziektes.

Afschaffing van katorga

Katorga werd officieel afgeschaft in 1917 na de Russische Revolutie. De nieuwe Sovjetregering verving het systeem door een ander strafsysteem genaamd de Goelag.

De Goelag werd later berucht vanwege de wijdverspreide schendingen van de mensenrechten en de vele slachtoffers die er vielen. Het systeem van dwangarbeid in Siberië heeft een donkere geschiedenis achtergelaten, waarvan de gevolgen nog steeds voelbaar zijn.

1 woorden gevonden
11
letters
Leer meer over SynoniemenWoordenboek.nl,
inclusief belangrijke disclaimers.