Klompvoet: een misvorming van de voet
Wat is een klompvoet?
Een klompvoet is een aangeboren afwijking waarbij de voet en enkel in een afwijkende stand staan. De voet is naar binnen gedraaid en de hiel kan moeilijk of zelfs helemaal niet plat op de grond worden gezet. Hierdoor lijkt de voet op een klomp, vandaar de naam klompvoet.
Oorzaken van een klompvoet
De exacte oorzaak van een klompvoet is nog niet bekend. Wel is gebleken dat erfelijkheid een rol kan spelen. Daarnaast kunnen ook factoren tijdens de zwangerschap, zoals een afwijking in de spieren of zenuwen, invloed hebben op het ontstaan van een klompvoet.
Behandeling van een klompvoet
Een klompvoet kan gelukkig goed behandeld worden. Direct na de geboorte wordt gestart met de behandeling, waarbij de voet in de juiste stand wordt gemanipuleerd en vervolgens in gips wordt gezet. Dit wordt herhaaldelijk herhaald gedurende enkele weken.
Na de gipsbehandeling kan een brace of speciale schoen nodig zijn om de voet in de juiste stand te houden en verdere correctie te bevorderen. Fysiotherapie kan ook worden aanbevolen om de spieren te versterken en de mobiliteit te verbeteren.
Leven met een klompvoet
Mensen met een klompvoet kunnen over het algemeen een normaal leven leiden. Met de juiste behandeling en zorg kan de voet goed functioneren en kan de mobiliteit worden verbeterd. Het is belangrijk om regelmatig controle te hebben bij een specialist om eventuele problemen vroegtijdig te kunnen opsporen en behandelen.
Heeft u vragen over een klompvoet of wilt u meer informatie? Neem dan contact op met een medisch specialist.