Wat is lichtblindheid?

Lichtblindheid, ook wel bekend als fotofobie, is een aandoening waarbij iemand overgevoelig is voor licht. Mensen die aan lichtblindheid lijden, ervaren ongemak of pijn wanneer ze worden blootgesteld aan fel licht, zoals zonlicht of kunstmatige verlichting. Dit kan leiden tot symptomen zoals knijpen met de ogen, tranen, hoofdpijn en vermijden van lichtbronnen.

Oorzaken van lichtblindheid

Lichtblindheid kan verschillende oorzaken hebben. Het kan een symptoom zijn van andere oogaandoeningen, zoals staar, glaucoom of netvliesaandoeningen. Ook kunnen bepaalde medicijnen, zoals sommige antibiotica en antidepressiva, lichtblindheid veroorzaken als bijwerking. Daarnaast kunnen oogletsel, ooginfecties of zelfs migraineaanvallen leiden tot tijdelijke lichtblindheid.

Behandeling van lichtblindheid

De behandeling van lichtblindheid hangt af van de onderliggende oorzaak. In sommige gevallen kan het dragen van een zonnebril met speciale lenzen die het licht filteren, verlichting bieden. Ook kunnen oogdruppels of medicijnen voorgeschreven worden om de symptomen te verminderen. Bij ernstige gevallen kan het nodig zijn om de blootstelling aan fel licht zoveel mogelijk te vermijden.

Het is belangrijk om bij aanhoudende klachten van lichtblindheid een afspraak te maken met een oogarts. Deze kan de oorzaak van de lichtblindheid vaststellen en een passende behandeling voorstellen.

1 woorden gevonden
13
letters
Leer meer over SynoniemenWoordenboek.nl,
inclusief belangrijke disclaimers.