De verschillende lagen van de atmosfeer

De atmosfeer van de aarde bestaat uit verschillende lagen, ook wel luchtlagen genoemd. Elke luchtlaag heeft zijn eigen kenmerken en speelt een belangrijke rol in het functioneren van onze planeet. Hieronder worden de belangrijkste luchtlagen van de atmosfeer beschreven.

Troposfeer

De troposfeer is de laag van de atmosfeer die het dichtst bij het aardoppervlak ligt. Het is de laag waarin het weer plaatsvindt en waarin we leven. In de troposfeer bevinden zich de meeste wolken, neerslag en atmosferische turbulentie. Deze laag is ook verantwoordelijk voor het vasthouden van de meeste gassen die essentieel zijn voor het leven op aarde, zoals zuurstof en koolstofdioxide.

Stratosfeer

De stratosfeer bevindt zich boven de troposfeer en strekt zich uit tot ongeveer 50 kilometer boven het aardoppervlak. In deze laag bevindt zich de ozonlaag, die een belangrijke rol speelt bij het absorberen van schadelijke ultraviolette straling van de zon. De stratosfeer is ook de laag waarin vliegtuigen op grote hoogte vliegen.

Mesosfeer

De mesosfeer is de laag boven de stratosfeer en strekt zich uit tot ongeveer 85 kilometer boven het aardoppervlak. In deze laag neemt de temperatuur af naarmate de hoogte toeneemt. De mesosfeer is ook de laag waarin meteoren verbranden wanneer ze de atmosfeer binnenkomen.

Thermosfeer

De thermosfeer is de laag boven de mesosfeer en strekt zich uit tot ongeveer 600 kilometer boven het aardoppervlak. In deze laag is de luchtdichtheid erg laag en de temperatuur kan oplopen tot duizenden graden Celsius. De thermosfeer is ook de laag waarin het noorderlicht en zuiderlicht plaatsvinden.

Exosfeer

De exosfeer is de buitenste laag van de atmosfeer en strekt zich uit tot ongeveer 10.000 kilometer boven het aardoppervlak. In deze laag is de luchtdichtheid zo laag dat de atmosfeer geleidelijk overgaat in de ruimte. Satellieten en ruimtevaartuigen bevinden zich in de exosfeer.

4 woorden gevonden
9
10
letters
11
letters
Leer meer over SynoniemenWoordenboek.nl,
inclusief belangrijke disclaimers.