Ontdek het oudste tijdperk van het Tertiair
Het Paleoceen
Het oudste tijdperk van het Tertiair wordt het Paleoceen genoemd. Dit tijdperk begon ongeveer 66 miljoen jaar geleden en duurde ongeveer 9 miljoen jaar. Het Paleoceen volgde op de Krijt-Paleogeengrens, waarbij het uitsterven van de dinosauriƫrs plaatsvond.
Tijdens het Paleoceen vond er een grote verandering plaats in de flora en fauna op aarde. De wereld was nog herstellende van de gevolgen van de meteorietinslag die het einde van het Krijt markeerde. Het klimaat was warmer dan tegenwoordig en er waren geen ijskappen op de polen. Dit zorgde voor een uitgestrekte tropische en subtropische vegetatie op aarde.
In de oceanen verschenen nieuwe soorten zeedieren, zoals walvissen en zeehonden. Op het land ontwikkelden zich nieuwe zoogdieren, waaronder primaten en knaagdieren. Ook verschenen de eerste moderne paarden en neushoorns. Het Paleoceen was een belangrijke periode in de evolutie van zoogdieren, waarbij veel nieuwe soorten ontstonden.
De geologische overblijfselen van het Paleoceen zijn te vinden op verschillende plekken over de hele wereld. Wetenschappers bestuderen deze overblijfselen om meer te weten te komen over de flora, fauna en klimaatveranderingen tijdens deze periode. Het Paleoceen biedt een fascinerend inzicht in de vroege evolutie van het leven op aarde.
Al met al was het Paleoceen een belangrijk tijdperk in de geschiedenis van de aarde. Het markeerde het begin van het Tertiair en bracht grote veranderingen teweeg in de flora en fauna. Door het bestuderen van deze periode kunnen we meer te weten komen over de evolutie van het leven op onze planeet.