Percuteren: onderzoek door bekloppen
Wat is percuteren?
Percuteren is een medische term die wordt gebruikt om een onderzoekstechniek aan te duiden waarbij een arts of zorgverlener het lichaam beklopt om informatie te verkrijgen over de onderliggende structuren en hun toestand. Deze techniek wordt voornamelijk toegepast op het gebied van de cardiologie, longgeneeskunde en gastro-enterologie.
Hoe wordt percuteren uitgevoerd?
Bij het percuteren plaatst de zorgverlener zijn handen op bepaalde delen van het lichaam en tikt hij met zijn vingers of handpalm zachtjes op de huid. Door het bekloppen worden geluiden en trillingen gegenereerd die kunnen wijzen op afwijkingen in de organen of weefsels onder de huid.
De zorgverlener kan tijdens het percuteren verschillende technieken toepassen, zoals directe percutie waarbij de hand direct op de huid wordt geplaatst, of indirecte percutie waarbij een object, zoals een stethoscoop, wordt gebruikt om te bekloppen. Daarnaast kan de zorgverlener variƫren in de intensiteit en locatie van het bekloppen om specifieke informatie te verkrijgen.
Waarom wordt percuteren gebruikt?
Percuteren wordt gebruikt om verschillende aandoeningen en afwijkingen te diagnosticeren en te evalueren. Bijvoorbeeld, bij het percuteren van de longen kan de arts luisteren naar de geluiden die worden geproduceerd en afwijkingen zoals vochtophoping of luchtwegobstructie identificeren. Bij het percuteren van de buik kan de arts informatie verkrijgen over de grootte en positie van organen, en eventuele vochtophoping of tumoren detecteren.
Door middel van percuteren kan de zorgverlener aanvullende informatie verkrijgen naast andere diagnostische methoden, zoals auscultatie (luisteren naar geluiden met een stethoscoop) en palpatie (voelen van het lichaam met de handen).
Kortom, percuteren is een belangrijke onderzoekstechniek die wordt gebruikt om informatie te verkrijgen over de toestand van organen en weefsels door middel van het bekloppen van het lichaam.