De veelzijdige betekenis van 'periode'
Begrensde tijdruimte
Een 'periode' verwijst naar een begrensde tijdruimte, waarin bepaalde gebeurtenissen of ontwikkelingen plaatsvinden. Het kan zowel een korte als een langere tijdsduur beslaan.
Cijfergroep en deel van decimale breuk
In de wiskunde wordt het woord 'periode' ook gebruikt om een cijfergroep aan te duiden die zich herhaalt in een decimale breuk. Deze herhaling kan oneindig zijn.
Deel van historie en era
In historische context verwijst een 'periode' naar een specifiek deel van de geschiedenis. Het kan bijvoorbeeld gaan om een bepaalde tijd waarin een bepaalde cultuur, stroming of gebeurtenis centraal staat. Een periode kan ook synoniem zijn aan een era, een bepaalde historische periode met specifieke kenmerken.
Duur, episode en opeenvolging van tijdstippen
Een 'periode' kan ook verwijzen naar de duur van iets, zoals de tijdsduur van een project, een lesuur of een sportwedstrijd. Daarnaast kan het ook een episode aanduiden, een afgebakend deel van een verhaal of serie. Het woord wordt ook gebruikt om een opeenvolging van tijdstippen aan te duiden, zoals de periode van ochtend, middag en avond.
Passage, reeks jaren en seizoen
'Periode' kan ook verwijzen naar een passage, een specifiek deel van een tekst of muziekstuk. Daarnaast kan het ook een reeks jaren omvatten, zoals een decennium of een eeuw. In de context van het weer wordt het woord gebruikt om een seizoen aan te duiden.
Stadium, tijdkring en tijdvak
Een 'periode' kan ook verwijzen naar een stadium, een bepaalde fase of ontwikkeling in een proces. Daarnaast kan het ook een tijdkring aanduiden, zoals een cyclus of een herhaling van gebeurtenissen. Ten slotte kan het woord ook gebruikt worden om een specifiek tijdvak aan te duiden, zoals de prehistorie of de middeleeuwen.