Tuinmerel: een veelvoorkomende vogel in Nederlandse tuinen

Algemene informatie

De tuinmerel, ook wel bekend als de merel, is een veelvoorkomende vogelsoort in Nederlandse tuinen. Deze zangvogel behoort tot de familie van de lijsters en is te herkennen aan zijn zwarte verenkleed en felgele oogring.

Uiterlijk

De tuinmerel heeft een slank postuur en een lengte van ongeveer 25 centimeter. Het mannetje heeft een volledig zwarte verenkleed, terwijl het vrouwtje een bruine tint heeft. Beide geslachten hebben een opvallende oranje snavel.

Gedrag

De tuinmerel is een territoriale vogel die voornamelijk op de grond leeft. Hij is vaak te vinden in tuinen, parken en bosranden. Deze vogelsoort is omnivoor en voedt zich met insecten, wormen, bessen en vruchten.

Zang

De tuinmerel staat bekend om zijn prachtige zang. Het mannetje zingt voornamelijk in de vroege ochtend en late avond om zijn territorium af te bakenen en een partner aan te trekken. De zang bestaat uit een melodieus en herkenbaar fluitend geluid.

Broedseizoen

Het broedseizoen van de tuinmerel loopt van maart tot juli. Het vrouwtje bouwt een nest van takjes en gras op een beschutte plek, zoals in een struik of boom. Het legsel bestaat meestal uit 3 tot 5 blauwgroene eieren.

Bescherming

De tuinmerel is een algemene vogelsoort in Nederland en wordt niet bedreigd. Het is een geliefde vogel bij veel mensen vanwege zijn mooie zang en het feit dat hij vaak in de tuin te zien is.

De tuinmerel is een veelvoorkomende vogel in Nederlandse tuinen. Met zijn zwarte verenkleed, felgele oogring en prachtige zang is hij een graag geziene gast. Het mannetje zingt voornamelijk om zijn territorium af te bakenen en een partner aan te trekken. Tijdens het broedseizoen bouwt het vrouwtje een nest en legt ze eieren. Gelukkig is de tuinmerel geen bedreigde vogelsoort en kunnen we nog lang genieten van zijn aanwezigheid in onze tuinen.

1 woorden gevonden
5
letters
Leer meer over SynoniemenWoordenboek.nl,
inclusief belangrijke disclaimers.