Dubbel uitdrukken van een begrip

Wat is het dubbel uitdrukken van een begrip?

Het dubbel uitdrukken van een begrip, ook wel bekend als pleonasme, is een stijlfiguur waarbij een begrip herhaald wordt met een woord dat al in de betekenis van het begrip besloten ligt. Hierdoor wordt het begrip onnodig herhaald en kan het als een vorm van overbodigheid worden gezien.

Voorbeelden van het dubbel uitdrukken van een begrip

Enkele voorbeelden van het dubbel uitdrukken van een begrip zijn:

- Witte sneeuw: sneeuw is van nature al wit, dus het woord "witte" is overbodig.

- Nat water: water is per definitie nat, dus het woord "nat" is overbodig.

- Ronde cirkel: een cirkel is van nature al rond, dus het woord "ronde" is overbodig.

Doel en effect van het dubbel uitdrukken van een begrip

Het dubbel uitdrukken van een begrip kan verschillende doelen hebben, zoals nadruk leggen op een bepaald aspect van het begrip of het versterken van de boodschap. Het kan ook gebruikt worden als een stilistisch middel om de tekst levendiger of expressiever te maken.

Echter, in veel gevallen wordt het dubbel uitdrukken van een begrip als een vorm van taalfout of onnodige herhaling gezien. Het kan de tekst onnodig lang maken en afbreuk doen aan de helderheid en efficiƫntie van de boodschap.

Conclusie

Het dubbel uitdrukken van een begrip, ook wel pleonasme genoemd, is een stijlfiguur waarbij een begrip herhaald wordt met een woord dat al in de betekenis van het begrip besloten ligt. Hoewel het soms bewust gebruikt kan worden voor nadruk of expressie, wordt het over het algemeen gezien als een vorm van taalfout of onnodige herhaling. Het is belangrijk om bewust te zijn van het gebruik van pleonasme en te streven naar helderheid en efficiƫntie in de communicatie.

1 woorden gevonden
9
letters
Leer meer over SynoniemenWoordenboek.nl,
inclusief belangrijke disclaimers.